17 Mart 2013 Pazar

Zamyatin -Biz-..,


"İnsanları canlı ve ölü diye ayırmak yanlış..canlı-ölü insanlar ve canlı-canlı insanlar vardır..canlı-ölüler de yazar, gezinir, konuşur, bir işler yapar..ama yanlış yapmazlar; makineler de yanlış yapmaz, ama onlar sadece ölü olan şeyleri yapar.. canlı-canlılar
yanlış yapar, arar, soru sorar, acı çeker" diyor zamyatin "Biz" adlı kitabının sonunda..
ve devam ediyor "canlı-canlılar hiçbir şekilde ve hiçbir şeyle durdurulamaz..saçma "cocuksu" sorulara yanıt arar..yanıtlar inandırıcı olmayabilir, felsefi açıdan yanlış da olabilir..yanlışlar en değerli doğrulardır. doğru makineye hastır, yanlış canlıya hastır..doğru sakinleştirir, yanlış huzursuzluk verir..
kitabı okumayı herkese tavsiye ederim..ancak distopyadan (kara ütopya da denebilir) hoşlanmayalar olabilir...ama bir şey söylemeliyim..bir kitabevinde Zamyatin'in Biz'ini isteyin(mümkünse İthaki yayınlarının Rusçadan direkt çevirisi olsun....açın 233.Sayfadaki Özet -Son bölümünü oturup okuyun..gününüz ve kim bilir belki de yaşamınız anlam kazanacak..garanti veriyorum..

Benim, distopya ile ilgelenen ama Biz'i çok teorik bulabileceklere önerim Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya' sını okumalarıdır. Biz'den çok etkilenmiş olsa da müthiş bir kitaptır ve bence kopya çektiği Zamyatin'i aşmıştır..Eh. bu günlerde Ursula Kroeber Le Guin de Huxley'i örnek almakta ama henüz onu aşamamakta. bkz.Mülksüzler..bana hafif geldi..en iddialı kitabı bu oysa..

Hiç yorum yok: