28 Nisan 2012 Cumartesi

belediye tiyatro yönetmesin, toptan kaldırsın..,


belediye şehir tiyatrolarının yönetimini tiyatrocuların elinden almaya kalkınca kopmuş bir kıyamet, yürüyüşler filan..
bu haftanın üç günü "taksimde toplanıyoruz, istiklalde yürüyoruz, galatasaray lisesinin kapısında görüşüyoruz" kumpanyalarının da boku çıktı ha..ulan kimi kandırıyorsunuz..zaten oraya gelmiyorsunuz ki..orada yaşıyorsunuz..ülkücü faşistlerin travestileri döve döve kovduğu cihangirdesiniz zaten..haftanın beş günü oralarda dolanıyor, meyhanelerde pinekliyor, bir bira içip altı saat oturuyorsunuz aynı mekanda..twitterden bir protesto duyunca kalkıp beş adım atıp caddeye karışıyor, yoklamanızı verip tekrar mekanınıza dönüp anarşik takılmanızla, yurttaşlık görevinizi yerine getirmenin rahatlığıyla biranıza devam ediyorsunuz..
neyse, asıl mesele şehir tiyatroları..

kimse sormuyor niye bu ülkede belediyeye bağlı şehir tiyatrosu, devlete bağlı devlet tiyatrosu var diye..hadi osmanlının son döneminde, cumhuriyetin ilk yıllarında türk tiyatrosunun emekleme döneminde, özel tiyatro yapacak sermaye birikiminin olmadığı yıllarda devlet bu işi sübvanse etmiş..sonra ne olmuş? muhsin ertuğrulundan, haldun dormenine, kenterlerden, Gülriz Sururi-Engin Cezzarlara kadar bir çok tiyatrocu varlarını yoklarını ortaya koymuş tiyatro yapmışlar..birçok tiyatrocu evini barkını satmış turnelere çıkmış, anadoluyu gezmiş, pis otellerde konaklamış, beş para kazanamadan bu aşkı sürdürmüş..
şimdi yıl olmuş 2012 hala ne diyorlar? belediyeden maaş almadan nasıl tiyatro yaparız?
yapmayın efendim..televizyon dizilerinden kazandığınız paralarla yetinin..allah gözünüzü doyursun..oturun evinizde, pinekleyin nev-i zadede, yakubun meyhanesinde..
devletin ve belediyelerin tiyatroları özelleştirilmeli ve kendi kendilerini yönetmelerine izin verilmelidir..
istedikleri de zaten kendi kendilerini yönetmeleridir..ama benim paramla tutmayan oyunlar oynamalarına ben razı değilim..
devletin yapacağı tek şey bu -özel- tiyatrolara gereken desteği vermek, hakkaride de oyun oynayabilmeleri için maddi imkan sağlamak, parasal kaynak yaratmaktır..bu kadar..fazlası değil..bu özel tiyatrolara her şehirde yılda iki oyun oynanacak kadar parayı devlet versin, bugün harcadığının onda birini harcamaz belediyeler de, devlet de..m.b'ce