15 Haziran 2012 Cuma

Taş mı değerli, Kristal mi..,?



‘ben komünistlikten 16 yıl ceza yediğim halde marksizm’i doğru dürüst bilmiyordum. ne öğrendimse mapus damında ve çıktıktan sonra öğrendim. bizim o zamanki komünistliğimiz nazım komünistliği idi. trum-tram, tiki-tak, makineleşmek istiyorum. bunu belledin mi oldun komünist, idamlık…

fevzi çakmak zamanında bu komünistlik için hakimler idam verirdi. biz komünisttik ama aynı zamanda atatürkçüydük. aleyhinde konuşanların ağzını yırtardık.’

‘anadolu ihtilali, kurtuluş savaşı tabirleri yanlıştır. 1919–22 arası ulusal savaştır. kurtuluş savaşı devleti çöktürülmüş, bayrağı müzeye kaldırılmış bir ülkede yapılır.’ ‘bizim şapşal sağımızla şaşkın solumuz hık demiş burnundan düşmüş.

ne yapmış bu güne kadar sağ?


burjuva yetiştirmeye çalışmış, zenginlikle burjuva sanki aynı şey… sonuçta zenginleştirdikleri dönüp zengin edenleri yıpratmıştır.
sol da sanki burjuvazi varmış gibi işçi sınıfını kurtarmaya sıvanmış. bir işçi sınıfı var da kendini kurtaramıyor, birkaç zibidi bunlara ön ayak olup kurtaracak.

batıda soyca işçilik vardır bizde yok. bizdeki işçi işveren ilişkileri batıdakine benzemez.
burjuva zengin demek değildir.
burjuva üretim çılgınlığına kapılmış, üretmek-satmak için ahlak, namus, aile, din, millet, insanlık gibi sosyal varlıkları gözden çıkarmış rezillikler toplamıdır.

bu yetiştirilemez, şartlar hazırlar.
doğuda zenginle ekonominin namusu, insancıllığı üzerinde anlaşmak mümkündür ama batıda burjuva ile namusta anlaşmanın yolu bulunamamıştır.’

‘batıda devlet sınıflar arası dengeyi korumak, doğuda ise aileyi geliştirmek içindir. batı egoist, doğu altruisttir. batıda mülkiyet fikrinin 2000 yıllık tarihi vardır doğuda 150…
batı özgürlüğünü gıdım gıdım kazanmıştır, insanlığı ile özgürlüğü arasında tercih yapmıştır. rönesans’la kaybettiği insanlığını kazanmış ancak eline fırsat geçince insandan sabun yapma karakterini göstermekten de geri kalmamıştır.

hıristiyanlığın altruist ahlakını egoizme dönüştürmüştür. batıda kişinin, doğuda toplumun dramı vardır. osmanlı yıkılmaması için buna yol açabilecek bütün sebepleri tıkamıştır.
bir devlet; soyluların rekabeti, ticaretle zenginleşen, büyük toprak sahipliğinin önlenemez güçleri, aile fertlerinin iktidar mücadeleleri, zulüm ve adaletsizliklerinden yıkılır.

osmanlıyı esas yıkan batının burjuva karakteridir. (sanayileşememesi, teknolojik gerilik vs… değil) batı; iflastan kurtulmak istiyorsan kerhane aç diyordu mahalle bakkalına.
osmanlı, kendisine zina teklif edilen namuslu kadının pencereden kendini atmasına benzer şekilde dünyadan kopmuş, kendini dine vermiştir. taşla kristal çarpışmış, taş kristali kırmış.
peki; taş mı değerli, kristal mi?’
Kemal Tahir