27 Mart 2010 Cumartesi

İstanbul'un 100 Lezzeti

1. *Baylan'ın kup griyesi: İstanbul'un en Avrupai pastanesinde vanilya, karamel, balkaymaklı dondurma üzerine ufalanmış ceviz ve fındık tanecikli en popüler spesiyel.
2. Moda Ali Usta'nın dondurması: Dondurmanın mevsimini değiştirdi. Yaz, kış müdavimleri kuyruklar oluşturuyor.
3. Barış Büfe'nin döneri: Bağdat Caddesinin Klasiği. Özellikle pide dönerini yemeden geçmeyin.
4. Kızılkayalar'ın hamburgeri: Taksim'in göbeğindeki Kızılkayalar'da hamburgerin sırrı özel salçalı sosunda...
5. *Yanyalı Fehmi'nin arpacık soğanlı yahnisi: Kadıköy Çarşısı'ndaki Yanyalı Fehmi'nin birçok yemeği orijinal ama ille de arpacık soğanlı yahnisini yiyin.
6. *Üsküdar Kanaat Lokantası'nın tencere yemekleri: İstanbul'un tarihi lokantalarından. Çoban kavurması, Saç kavurması, Kuru fasulye, Ekmek kadayıfı nadir bulunacak lezzette.
7. La Maison'un çikolatalı suflesi: Orijinal Fransız yemeklerini yıllardır başarıyla sunan La Maison'da, Çikolatalı sufle bir klasiktir.
8. *Karaköy Güllüoğlu'nun baklavası: Spesiyal baklavası 'Hekimbaşı', dört dörtlük bir tatlı.
9. Balıkçı Sabahattin'in midyeli pilavı: Sayamayacağımız kadar çok özel balık yemeğinin içinde bir midyeli pilav var ki, yaşarken mutlaka tadılmalı.
10. *Hünkar'ın ayvalı yahnisi: Tereyağında çevrilmiş iri ayva parçaları kuzu etiyle bir arada pişirilip tarçınla lezzetlendiriliyor. Tatlıyla tuzlunun mükemmel birleşimi.


11. *Sultanahmet köftesi: Sultanahmet'te birçok köfteci var ama orijinal Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta'nın yeridir. Köfte burada yenir.
12. *Vefa'nın bozası: Bozanın tek geçilecek adresi. 1876 yılından bu yana haklı ünü sürüyor.
13. Savoyun milföy pastası: Cihangir'in eski pastanelerinden Savoy'a yolunuz düşdüğünde kat kat çıtır milföy pastasını alın.
14. *Şampiyon Kokoreç: Kokoreç konusunda 'şampiyon'. Özellikle Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki şubesinde yiyin.
15. Barba Yani'nin karidesli böreği: Burgazada sahildeki Yani amcanın karidesli böreği meşhurdur.
16. *Rejans'ın piroşkisi: İstanbul'u İstanbul yapan restoranlardan biridir. Piroşkisi ağızda köpük gibi yapar.
17. Marmaris Büfe'nin Leyla'sı: Leyla, Marmaris Büfe'nin spesiyali çikolatalı muzlu tostudur.
18. *Hacı Abdullah'ın kompostoları: Türk ve Osmanlı mutfağının en şöhretlilerindendir. Bildiğiniz ve bilmediğiniz tüm meyvelerin kompostolarını burada bulabilirsiniz.
19. *Beyti'nin beyti kebabı: İsmini de spesiyali olan etten alıyor restoran. Beyti kebabında yıllardır değişmeyen bir kaliteyle son derece başarılı.
20. *Apik'in işkembe çorbası: Eğlenceden sonra geceyi iyi bir işkembe çorbasıyla tamamlamak adetttendir. Apik Dolapdere'de bu adete en iyi hizmet eden yılların emektarıdır.
21: *İnci'nin profiterolü: Profiterolün icat edildiği pastanedir. Değil, Öz İnci, Hakiki İnci gibi şubeleri, hiçbir şubesi yoktur İstanbul, Beyoğlu, İstiklal Caddesi'ndedir, tektir.
22. *Bebek badem ezmesi: Tarihi Bebek Badem Ezmeci'sinin badem ezmesi şu ağızda eriyen türden çok hafiftir.
23. Sarıyer Muhallebicisi'nin kazandibi: Sütlü tatlılar, sahiplerinin çiftliğinde sağılan taze sütle yapılır. Bu yüzden vazgeçilmezdir.
24. Asitane'nin sebzeli sarması: Sebzeli Asitane sarması közlenmiş patlıcan ve sarmısaklı köftenin mükemmel birlikteliğidir.
25. Teşvikiye Bahar Pastanesi'nin çikolatalı kestane tatlısı: Kafkas'ın kestane şekerlerine İstanbullu rakiptir.
26. Feriye'nin çilavı: Feriye'de Türk mutfağını enfes bir manzarayla birleşir. Spesiyal yemeği Çilav'ın nefaseti, içindeki sakızdan kaynaklanır.
27. Murtaza'nın buzlu bademi: Murtaza, Çanakkale'den taze getirdiği buzlu bademi Nişastası'nda seyyar arabada satar.
28. Hamdi'nin kebapları: Mısır Çarşısı'nın hemen arkasındaki Hamdi Et Lokantası'nın kebapları, sahip olduğu muhteşem Haliç manzaraası kadar güzeldir.
29. Yakup'un çiroz salatası: Meyhane kültürünün öncülerinden Yakup'un mezelerinin en güzeli çiroz salatasıdır.
30. İmroz'un hamsisi: Zeytinyağında kızarmış, çıtır çıtır hamsi, üzerine kekik serpilerek servis edilir.
31. Tuğra'nın Osmanlı usulü tavuk çorbası: Çırağan Sarayı'ndaki Tuğra'da tavuk suyu çorba özel bir tarifle, yoğurt ve pırasa katılarak hazırlanır.
32. Pandeli'nin böreği: Mısır Çarşısı'nın girişinde, çarşının sembollerinden biridir. Üstünde bir parça dönerle servis edilen böreğini mutlaka denemelisiniz.
33. Refik'in gül işkembesi: Asmalımescit'teki Refik mezeleriyle meşhurdur. Bu mezelerden en ilginci de gül işkembesidir.
34. Ortaköy'ün kumpiri: Bol kaşarlı, sosisli, salamlı, Rus salatalı, mayonezli, ketçaplı, her şeyli dev kumpir için Ortaköy girişindeki çift sıralı kumpircilerden birini seçebilirsiniz.
35. Ağa Lokantası'nın şekerparesi: Beyoğlu ve Güneşli'deki Ağa Lokantası'nın kocaman şekerparesi tatlılarının en güzelidir.
36. Bebek Abbas'ın waffle'ı: Tüm waffle'cılara taş çıkartır. Ektra tüm meyveler waffle'ın tadını bir kat daha arttırır.
37. Kıyı Restoran'ın yaprak ciğeri: Taze balıklarının yanı sıra, çeşitli baharata bulanıp kızgın yağda pişirilen kuzu cigeri çok lezzetlidir.
38. Cafe Wien'in şinitzeli: Reasürans çarşının içindeki cafe Wien, Viyana usulü şinitzeli en iyi yapanlardandır.
39. Adem Baba'nın istavriti: Her gün taze balık ama her çeşit balık gelir ama Marmara'nın kızarmış çıtır istavritini buradaki gibi yememişsinizdir.
40. Sarıyer Börekçisi'nin poğaçası: Tarihi Sarıyer Börekçisi'nin mis gibi poğaçasını yemeden geçmek olmaz!
41. *Kaşıbeyaz'ın lahmacunu: Özelliği soğansız olması. Sarımsak ve tuzlu pide hamurundan yapılıyor ve sadece kuzu eti kullanılıyor.
42. Yaşar Usta'nın kavunlu dondurması: Bostancı'da 32 yıldır taze meyveler kullanan Yaşar usta'nın kavunlu dondurmasını deneyin.
43. Lokanta'nın kırmızıbiber çorbası: Tüm yemekleri lezzetli ancan közlenmiş kızmızıbiber çorbasının yeri ayrı.
44. Casa di Moda'da deniz ürünlü pizza: Klasik bir İtalyan restoranında, gerçek bir pizza yemek için yolunuzu Moda'ya düşürün.
45. *Develi'nin çiğköftesi: Develi'nin en eski yeri Samatya'daki. Burada yapılan şamfıstıklı çiğköfte katagorisinin en iyisine damgasını vuruyor.
46. *Boğaziçi Borsa'nın hünkarbeğendisi: Türk mutfağını başarıyla sunan restoranlardan. Hünkarbeğendisi ise hiçbir yere benzemiyor.
47. Balıkçı Hasan'ın lakerdası: Balıkların tazeliği ayrı... Ama lakerdasının yeri apayrı.
48. *Darüzziyafe'nin köftesi: Süleymaniye Camii'nin Külliyesi'ndeki restoranın spesiyali köftenin sırrı içindeki dozunda baharatı.
49. Çiya'nın kirece yatırılmış kabak tatlısı: Kadıköy Çarşısı'ndaki Çiya'da maceradan korkmayın. Dışı çıtır, içi yumuşak kabak tatlısı yiyin.
50. Ali Baba'nın köftesi: Önceleri bir minibüs köftecisiydi. Ünü kulaktan kulağa yayıldı. Ya köfte-piyaz yemeli ya da köfte-ekmeğini denemelisiniz.
51. Markiz Pastanesi'nin makaronu: Genellikle badem aromalı olan bu lezzetin, Markiz'de fıstıklı, güllü ve vanilyalısını da bulabilirsiniz.
52. Beyoğlu Lades'in menemeni: Lades'in yarattığı menemenin olmazsa olmazı salça. 30 senedir tadı hiç değişmeyen ev yapımı salça.
53. Han'ın inegöl köftesi: Bostancı'da ve Şaşkınbakkal'da iki şubesi var Han Restoran'ın. Yıllardır en çok tercih edilen lezzeti İnegöl köfte.
54. Yeniköy Börekçisi'nin kurabiyeleri: Üzeri susamlı tatlı kurabiyeleri çayın yanında vazgeçilmezdir.
55. *Çengelköy İskele'nin deniz mahsülleri güvancesi: Lezzeti ve bütün malzemelerin verdiği enerji spesiyal güvece adını vermiş: "Atom".
56. *Divan Pastanesi'nin çikolatası: Özellikle prenses çikolata adıyla bilinen, üstü çikolata ve kakao kaplı çikolatası bir efsanedir.
57. Park Şamdan'ın kuzu külbastısı: 20 yıldır klasikleşmiş restoran Park şamdan mutfağının en özel yemeği kuzukülbastısıdır.
58. Gezi Pastanesi'nin sıcak çikolatası: Kullanılan malzeme o kadar kaliteli ki, sıcak çikolata gerçek çikolata tadında.
59. Tarihi Kireçburnu Fırını'nın kıymalı böreği: 47 yıldır aynı biçimde hazırlanan lezzetin sırrı kıymasındaki kuşüzümünde saklı.
60. Emek Cafe'nin sahanda yumurtası: Mükellef bir kahvaltıyı en iyi tamamlayan Emek Cafe'nin sahanda yumurtası ve menemenidir.
61. Divan Pup'ın salatası: Salata deyip geçmemek lazım, peyniri, dil küpleri ve bilhassa da sosuyla, damak tadında hatırı sayılır bir yeri var.
62. Zeynel'in tavukgögsü & kazandibi: Zeynel'in tavukgöğsü ve kazandibi, hele de üzeri dondurmalıysa, başkadır.
63. Emek Mantı'nın mantısı: Kayseri usulü mantıyı en güzel yapan yerlerin başında gelir. Çiğbörek ve yaprak sarması da başarılıdır.
64. Teşvikiye Saray'ın tavuklu pilavı: Lokanta ilk kurulduğunda tavukgöğsü yapımında kullanılan tavuk etleri artınca iyi ki pilava katılmış.
65. Bulgar'ın kahvaltısı: Beşiktaş'taki salaş Bulgar'ın balkaymaklı, taze yumurtalı, çıtır ekmekli kahvaltısı geleneksel ama bir o kadar lezzetlidir.
66. Bambi'nin dürüm döneri: Sıraselviler'de sıra sıra dizilmiş büfeler içinde en güzel dürüm döner yapan Bambi'dir.
67. Kanatçı Haydar'ın tavuk kanatları: Kömür ızgarada pişen kanatlat müthiştir.
68. The Marmara'nın salata ve kupları: Çeşit de, sunu da zengindir. Taksim meydanı manzarası ise burada yapılacak keyfin cabasıdır.
69. Loft'un incir ezmeli profiterolü: Bildik tatlara değişik yorumlar getirerek profiterole incir ezmesi eklediler. Çok yakıştı.
70. Doğa Balık'ın salatası: Balık, Doğa'da salatasız yenmez. Çünkü burada salatalar Kazdağı'ndan getirilen özel otlarla yapılıyor.
71. *Ayder'in kuru fasulyesi: Bağlarbaşı'ndaki salaş bir dükkanda, lezetli kuru fasulye yapılıyor. Sırrı fasulyelerin süte yatırılmasında.
72. *Erenköy'de sokak simitçisi: Erenköy, Starbucks'ın karşı kaldırımındaki simitçi, simidin içine krem peynir ve zeytin ezmesi sürüyor.
73. Köprüaltı'nda balık: Altınboynuz manzarasına karşı hesaplı yemek için doğru adres buradaki 'balık-ekmek'çiler.
74. Ethemefendi 36'nın frambuazlı muhallebesi: Bu muhallebi, bildiklerinizden çok farklı. Sakızlı frambuaz soslu ve üstü dondurmalı.
75. Filibe Köftecisi'nin köftesi: Ekmek arası köfte, Sirkeci'de vapura binmeden önce ayak üstü yeniyor, çok iyi gidiyor.
76. Günaydın'ın etli pidesi: Eti kendi çiftliklerinden temin ediyorlar. Bu yüzden sloganları "Et bizim işimiz". Etli pidesini özellikle deneyin.
77. *Anadolu Kavağı'nda midye tava: Ekmek arası, tarator soslu iki çöp midye tava, Boğaz'a karşı en büyük keyiftir.
78. Padişah Sofrası'nın közde pilici: Şişli'deki Padişah sofrası'nın özelliği, piliç ve kuzuyu tamamen doğal odun ateşinde pişirmesi.
79. Fatih Sarmacısı'nın sarması: İçine bolca kayısı marmeladı sürülüp rulo yapılmış, şerbete yatırılmış, büyük bir pandispanya... 60 yıldır aynı ufak dükkanda...
80. Asri Turşucu'nun turşusu: Sırrı kullanılan koruk ve Uludağ suyunda saklı. Bamya ve erik turşusu gibi ilginç çeşitleri var.
81. Emirgan Çınaraltı'nın çay ve poğaçası: Burada 'tavşankanı' çay içilir, poğaça yenir.
82. Lacivert'in uskumru dolması: Pirinçten çok soğan içerem dolmanın asıl sırrı içine katılan kişnişte.
83. *Beyaz Fırın'ın paskalya çöreği: Kadıköy Çarşısı'nda da Çiftehavuzlar'da da Beyaz Fırın'ın paskalya çöreği her zamana bir numara.
84. *Hacıbekir'in akide şekeri: Anlatmaya gerek var mı? Lokumları da nefistir ama asıl akidelerinin yerini hiçbir şeker tutmaz.
85. Giritli'nin ahtapotu: Minyatür kaselerde gelen tüm mezeleri ayrı güzellikte ama pamuk ahtapotu, insanın rüyalarına giren cinsten.
86. Mavi'nin patlıcanlı börekitası: Nişantaşı'ndaki Mavi'nin patlıcanlı börekitası az bulunur nitelikte.
87. Todori'nin marine edilmiş çiğ balığı: Caddebostan'daki Todo'rinin başlangıçlarından marine çiğ balığı, balık köftesi ve uskumrusu müthiş.
88. Hause Cafe'nin naneli limonatası: Şehrin göbeğinde, ıhlamur ve dut ağaçlarının altında limonatayla yapılan çok özel bir keyif.
89. Çeşni'nin işkembe sotesi: Çiftehavuzlar'daki mütevazi et lokantası, hiç de mütevazi olmayan bir işkembe sote yapıyor, hem de güveçte.
90. Set'in balık kokoreci: Kireçburnu'ndaki Set'in herşeyi taze ve lezizdir. Balık kokoreci başka dünyalara götürür.
91. Pera Palas'ta 5 çayı: Süslü koltuklara kurulup, 'kuru pasta' ile bir fincan çay içmeyeli ne kadar oldu?
92. 'Sabırtaşı'nın içliköftesi: İstiklal Caddesi'ndeki 'Sabırtaşı' Ali amcanın doyumsuz içliköftelerini, eşi evde yapar.
93. Zencefil'in sebze salatası: Vejeteryan lokantası Zencefil'de kabaklı, soya fasulyeli sebze salatasını denemelisiniz.
94. Antre'nin peynirleri: Antre'de tam 35 çeşit Türk peyniri bulunur. Peynir konusunda seçiciyseniz uğrayın.
95. *Has Ekmek Fırını'nın ekmeği/pidesi: Çınaraltı kahvaltılarında Çengelköy'deki 150 yıllık Has Ekmek'in simitleri, pideleri çok iyi gider.
96. *Kanaat Lokantası'nın 'sorbe'si: Üsküdar'daki Kanaat'ın sorbe havasındakimeyveli dondurmaları meşhurdur. Katkı maddesi yok, salep Yozgat'tan, süt Çekmeköy'den...
97. *Hünkar'ın ılık irmik helvası: Feridun Ügümü'nün özel tereyağlı, ılık irmik helvası, tadıyla hiç işi olmayanları bile teslim alır.
98. Konak Pastanesi'nin çikolatalı badem ezmesi: Konak Pastanesi'nin mantar şeklindeki çikolatalı badem ezmesinin üstüne yok.
99. Kırıntı'nın artist'i: Moda'daki Kırıntı'yı kırıntı yapan sosis spesyeli artist, aslında sadece Rus salatası ve turşusuyla hazırlanıyor.
100. Gelik'in kaşarlı köftesi: Bakırköy sahilindeki yılların ünlü lokantası Gelik, İstanbul'da kaşarlı köfteyi en iyi yapan yerlerden biridir.

Hiç yorum yok: